Ich spreche Bosnisch, Englisch und Deutsch!

Sigurno je to jedna od rečenica kojom opisujete poznavanje jezika i svoje jezičke vještine. Vrlo često, u početnoj fazi učenja jezika, dodaje se i ono „ein bisschen“, pomalo, nešto. Međutim, još jedan zgodan način uz pomoć kojeg možete opisati svoje jezičke vještine je sljedeći:

Ich beherrsche Bosnisch, Englisch und Deutsch.

Vladam bosanskim, engleskim i njemačkim jezikom.

Ne treba čuditi zašto kažemo da vladamo jezikom. Savladati jezik rezultat je borbe i nastojanja da razumijete sve pojmove i veze među njima, na jeziku koji nije vaš maternji. Borbu ste vjerovatno vodili sa željom da tog momenta, umjesto da učite, uživate gledajući tv, nazovete prijatelja, pijete kafu…Ipak, ovladati jezikom donosi lijepu i slatku nagradu. Jednom kad ste njime ovladali, to za vas više nije strani, već jedan od vaših jezika.

Zamislite sve geografske prostore u kojima se krećete i komunicirate slobodno sa ljudima koji tu borave, govoreći jezik koji ste naučili? Ti prostori su vaši, zauzeli ste ih onog trenutka kada ste progovorili na nekom jeziku i postali samostalni u kontaktu sa ljudima, prodavačima, službenicima, kolegama, običnim prolaznicima.

Wie viele Sprachen beherrschen Sie?